Översvämning i diskmaskin

Att öppna diskmaskinen efter programmet är färdigt bara för att upptäcka att vattnet inte har runnit ut är en upplevelse många har haft. Då gäller det att veta hur man ska felsöka diskmaskinen och anslutningarna.

Det är lätt att ta sina vitvaror för givet då de ofta fungerar helt felfritt. Men när de helt plötsligt uppstår ett allvarligt problem kan man snabbt bli något ställd och inte veta hur man ska problemlösa situationen.

Blockerat avlopp

I de allra flesta fall är inte detta ett problem med just diskmaskinen utan med själva avloppet. Mest troligt har det blivit blockerat på ett eller annat sätt. Börja då med att manuellt rensa avloppet. Om det inte hjälper och avrinningen inte heller fungerar i diskhon kan problemet sitta djupare och professionell hjälp kan vara den enda lösningen.

Blockering i avloppsslangen

Om det dock går bra att spola i diskhon är det mer troligt att problemet sitter i slangen mellan avloppet och diskmaskinen. Blockeringar uppstår då oftast i endera änden av slangen. Skruva loss den mer lättåtkomliga änden först och leta efter eventuella föremål som orsakar blockering. Se om det löser problemet, annars kontrollera även den andra änden. Om avlagringar i slangen verkar vara en bidragande faktor är det rekommenderat att skölja ur den med avloppsrens och varmt vatten.

Blockering i pumpen

Problemet kan även sitta i själva pumpen och vara en trolig bov om avloppet och avloppsslangen båda fungerar som normalt. För att kontrollera denna bör man hänvisa till bruksanvisningen man fick med diskmaskinen. Har man kastat eller bara tappat bort den går det ofta att hitta manualer på tillverkarens webbplats. Följ sedan anvisningarna för hur man kommer åt pumpen och se till att den är rensad. Om det inte finns blockering där kan det vara ett mekaniskt fel på pumpen. Det går då att köpa en ny pump och byta ut den. Men det är inte alltid värt att göra om diskmaskinen redan är ganska gammal.