Vitvaror och Brunvaror

Vad är då definitionen av en vitvara? Namnet härstammar från att dessa oftast stora köksmaskiner oftast har brukat vara vita. Idag så är rostfritt stål ett nästan lika vanligt alternativ men vitt lever kvar. De maskinerna man oftast pratar om är till exempel spis, kyl, mikrovågsugn, tvätt och diskmaskin. Mindre maskiner som brukar finnas för matlagning eller städning brukar kallas för hushållsapparater. Dit räknas till exempel hushållsassistenter, dammsugare, stavmixers och strykjärn.

Brunvaror är ett gammalt uttryck och brukar idag helt enkelt kallas för hemelektronik. Hit hör all elektronik som inte passar in som vitvaror eller hushållsapparater. Våra mobiltelefoner, datorer, tv-apparater och stereosystem är de kanske vanligaste exemplen.

Reparationer

Även om man bör vara utbildad och kunnig för att genomföra många typer av elektronikarbeten så finns det en del typer av reparationer som man kan genomföra själv. Nedan går vi igenom några exempel på reparationer man kan genomföra själv.

Vitvaror

När det kommer till vitvaror så kan man många gånger genomföra visst underhåll av delarna som inte är direkt kopplade till elektronik eller vattenkopplingarna. Först och främst bör man genomföra regelbundet underhåll så som att byta filter på dammsugaren eller avfrosta och borsta bort damm från baksidan av kyl och frys. Detta gör att enheterna får en längre hållbarhet så att reparationer förhoppningsvis inte behövs från första början.

När det kommer till reparationer så kan vissa saker så som nya hjul på vagnen i tvättmaskinen att genomföra själv.

Datorer

Att laga en bärbar dator är oftast inte något som är enkelt att genomföra själv. Har man en stationär dator så finns det dock stora möjligheter att man själv kan lösa eventuella problem. Vet man vad som är trasigt så kan man med rätt instruktioner byta vissa delar själv. Tänk dock på att detta i vissa fall kan bryta enhetens garanti.