Så tar du hand om ditt spabad

Om du har köpt en jacuzzi eller ett spabad är du viktigt att du tar hand om det. Vattnets kemi ska vara balanserat, filtren samt utsidan på badet behöver rengöras. Ibland behöver du byta vatten helt och hållet, beroende på hur ofta och hur många som badar.

Ett dåligt skött spabad kan leda till hudbesvär eller i värsta fall orsaka sjukdomar hos de badande. Ledningar, rör, filter och pumpar kan bli igensatta och kan kosta en rejäl slant att byta ut, i de allra flesta fallen krävs dessutom en certifierad servicetekniker. Så ta hand om ditt spabad, njut och spara pengar i längden!

Spabadets kemi

Vattnets kemi är A och O för ditt spabad. Vattnets hårdhet, alkalinitet, ph-värde, brom- och klorhalt är väldigt viktiga för att få ett balanserat vatten. För att kolla dessa värden behöver du en mätutrustning och vattnet bör kontrolleras regelbundet. Din leverantör av ditt spabad vet hur du bäst gör för att kemiskt balansera ditt vatten. Ofta räcker det med att doppa en teststrip i vattnet, kolla värdena och sedan fylla på med de kemikalier som leverantören rekommenderar. Dina vattenfilter behöver bytas med jämna mellanrum och däremellan behöver du rengöra filtren. Att hitta spa filter cleaner på nätet är enkelt, på Spasupport.se har de allt du behöver.

Så rengör du ditt spabad

Med varmt vatten, lite såpa och en mjuk trasa rengör du enklast utsidan på ditt spabad, men bäst är naturligtvis att följa tillverkarens rekommendationer. När det gäller rengöring av ledningar, rör och filter ska man alltid följa spabadets manual. När vattnets kemi är balanserat är filtret eller filtren det viktigaste att göra rent regelbundet. Beroende på fabrikat och hur ofta samt hur många som badar kan du behöva rengöra filtren med jämna mellanrum innan de behöver bytas ut. Att rengöra ett filter är enkelt och skyddar både ditt spabad och de som njuter av badet. Du kan läsa mer på nätet om hur ditt spabad ska skötas.